2017. godina

U 2017. godini smo uspješno odradili svoje prve aktivnosti. Sudjelovali smo na manifestaciji Dani Bistre u sklopu koje smo održali dvije izložbe i jednu promociju knjige. Gostovali smo u knjižnicama u Zaprešiću i u Donjoj Stubici s izložbom tradicijskog bistranskog nakita i uskrsnog kinča, a u Šenkovcu nas je ugostila udruga Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice gdje smo održali promociju knjige.


MARTINJE U BISTRI, 11.11.2017.

Tradicijski vinogradarski običaj krštenja mošta udruga Ekomuzej Bistra je veselo proslavila u klijeti Stanka Špoljara.


DANI BISTRE: MALE RIEČI KE ČUDE VELIJU I DIJALOZI, 2.6.2017.

U velikoj dvorani Kulturnog centra, istoga je dana otvorena izložba slika akademskog kipara Dragutina Grgasa i predstavljena nova knjiga poslovica, izreka i drugih kratkih jezičnih formi koje je skupila, na kajkavskom zapisala i u zbirku pretočila prof. Vera Grgac.


DANI BISTRE: HOMMAGE A ZORAN ŠKRLIN – IZLOŽBA SLIKA, CRTEŽA I FOTOGRAFIJA, 27.5.2017.

Udruga Ekomuzej Bistra u suradnji s udrugom Vuglenari u velikoj dvorani Kulturnog centra postavila je izložbu slika, crteža i fotografija manje poznatog  (gornjo)bistranskog umjetnika Zorana Škrlina. Hrle više nije s nama, ali se njegovi umjetnički radovi  koje smo tijekom lipnja izložili u prostoru Općinske knjižnice i dalje čuvaju u obiteljskim ostavštinama.


ZAPREŠIĆ: DA SE NE POZABI – FALAČEC STARINE Z BISTRE, 7.-29.travnja 2017.

Povodom vjerskog blagdana Uskrsa postavljena je u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću izložba Barice Špoljar. Barica je zaprešićkoj publici predstavila svoje umijeće ukrašavanja pisanica, a govorila je i o simbolici grančice koja se nosi na blagoslov te o jagušu koji u sebi sadrži magijski aspekt zaštite u razdoblju od Cvjetnice do Uskrsa. Klementina Batina je predstavila rad udruge Ekomuzej Bistra istaknuvši vrijednost ženskog rukotvorstva na Bistri (izrada nošnji, nakita, božičnog i uskrsnog kinča). Na izložbi su se mogli vidjeti i odabrani primjerci tradicijskog muškog i ženskog vratnog nakita izvedeni tehnikom nizanja staklenih zrnaca (kraluš i kravata) koje je također izradila Barica Špoljar. Za glazbeni dio programa pobrinule su se pjevačice KUD-a Bistra.


DONJA STUBICA: BAŠTINA BISTRE – USKRSNA TRADICIJA I UMIJEĆE UKRAŠAVANJA, 30.3.2017.

U knjižnici Pučkog otvorenog učilišta Donja Stubica održan je cjelovečernji program predstavljanja bistranske uskrsne tradicije:

  1. predavanje: ‘’Korizmeni običaji Bistre’’, prof. Vera Grgac
  2. izložba: ‘’Uskrsni običaji Bistre’’ (Barica Špoljar)
  3. koncert: KUD Bistra (korizmeni tradicijski napjevi)
  4. predstavljanje knjige ‘’Evo čovjeka’’ autorice Anite Brezović
  5. prodajna izložba pisanica u humanitarne svrhe (izradile članice Crvenog križa I udruge Kap dobrote: Draga Fabijančić, Ana Žnidar i dr.)

ŠENKOVEC: VEČER HRVATSKE KORIZMENE TRADICIJE, 24.3.2017.

U Općoj školi u Šenkovcu, u prostorijama i u organizaciji Udruge Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine održana je Večer hrvatske korizmene tradicije ‘’Drinak cvate, h svojoj lipoti, za uskrsloga Jezuša…’’ tijekom koje je otvorena izložba Zdravka Postružina. U kulturno-umjetničkom dijelu programa korizmene pučke napjeve izvodili su KUD Mihovila Krušlina iz Šenkovca i KUD Bistra. Udruga Ekomuzej Bistra predstavila je knjigu ‘’Evo čovjeka’’ autorice Anite Brezović te korizmeni recital poezije u izvedbi Vere Grgac.


GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE, 18.2.2017.

U subotu 18. veljače 2017. održana je redovna skupština udruge Ekomuzej Bistra u Kulturnom centru Općine Bistra. U prvom dijelu skupštine podnesen je izvještaj za 2016. godinu i objavljeni planovi djelatnosti za 2017. godinu te je održana prezentacija Ekomuzeji vs. muzeji. Za počasnu članicu udruge izabrana je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak. U drugom dijelu skupštine održana je promocija knjige Anite Brezović Evo čovjeka te je nastavljeno druženje uz zakusku.


TRADICIJSKO GRADITELJSTVO BISTRE: STANJE I PERSPEKTIVA, 30. siječnja 2017.

U suradnji Općine Bistra i dviju bistranskih udruga (Ekomuzej Bistra i Vuglenari) s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture RH u Zagrebu, u velikoj dvorani Kulturnog centra organiziran je okrugli stol o  trenutnom stanju i perspektivi tradicijskog graditeljstva na području Bistre. Nakon što su rezultati projekta ‘’Bistranjske hiže’’ (udruga Vuglenari iK. Batina) pokazali da je na području Bistre očuvano oko 200 hiža, etnolozi-konzervatori Ministarstva kulture istaknuli su potrebu očuvanja, zaštite i revitalizacije tradicijskog graditeljskog nasljeđa Bistre.


MARTINJE U MATICI HRVATSKOJ, 16. studeni 2016.

Tri su bistranske udruge (Ekomuzej Bistra, Vinogradari, Vuglenari) sudjelovale u obilježavanju Martinja koje je u organizaciji Kluba Hrvatskog etnološkog društva održano u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. Nakon predavanja Reci mi što piješ, reći ću ti tko si (mr. sc. Ivan Šestan),  Vera Grgac je pročitala nekoliko prigodnih ”vinskih” pjesama, a udruga ”Vuglenari Poljanica – Bistra” je predstavila dio običaja krštenja mošta. Udruga vinogradara , vinara i ljubitelja dobrog vina Sveti Nikola – Bistra” sve je posjetitelje počastila odabranim bistranskim vinima.