2018. godina

JAVNO PRIZNANJE OPĆINE BISTRA UDRUZI EKOMUZEJ BISTRA ZA DOPRINOS U KULTURI I POTICANJE RURALNOG RAZVOJA (prosinac)

PREDSTAVLJANJE BOŽIĆNIH JASLICA I BROŠURE  BOŽIĆ U BISTRI (prosinac)

Na božićnom koncertu u organizaciji Savjeta mladih i Bistranske udruge mladih predstavili smo božićne jaslice koje su nastale zajedničkim radom članova udruge.  Davor Kipa napravio je postolje jaslica, a figure su rezultat radionica pod vodstvom Barice Špoljar koja je svoje jaslice predstavila na svjetskoj izložbi 100 Presepi in Vaticano održanoj krajem prosinca i početkom siječnja. Brošura Božić u Bistri je prvo izdanje Udruge Ekomuzej Bistra. 

Martinje u Bistri (studeni)

RADIONICE TRADICIJSKOG UMIJEĆA IZRADE BOŽIĆNOG KINČA (listopad-studeni)

Odobren projekt Ministarstva kulture RH za zaštitu, istraživanje i očuvanje nematerijalnih kulturnih dobara bio je povod da se temeljito istraži umijeće izrade božičnog kinča na području Bistre. Organizirane su tri radionice koje je vodila Barica Špoljar. Rezultati istraživanja objavljeni su u brošuri Božić u Bistri.

ULOGA EKOMUZEJA U RAZVOJU LOKALNIH ZAJEDNICA – znanstveno-stručni skup (listopad)

U petak, 12. listopada 2018., održan je u Kulturnom centru Bistra znanstveno-stručni multidisciplinarni skup Uloga ekomuzeja u razvoju lokalnih zajednica.  Skup su organizirali Hrvatska sekcija Evropskog vijeća za sela i male gradove (ECOVAST) i Udruga Ekomuzej Bistra. Cilj skupa bio je prikaz uspješnih primjera ekomuzeja u Hrvatskoj i inozemstvu, njihove uloge u razvoju lokalne zajednice te podupiranju gospodarskog razvoja. Na skupu je sudjelovalo oko 80 sudionika, a predstavljeno je ukupno 13 izlaganja te 5 poster-prezentacija. Istoga dana, u okrugloj dvorani dvorca Oršić u Gornjoj Bistri, održana je i godišnja skupština međunarodne udruge ECOVAST-a što je skupu dalo i međunarodnu dimenziju budući da su na njemu sudjelovali i sudionici iz Velike Britanije, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske te Albanije. U suradnji s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj (HMRR) u popodnevnom dijelu programa organizirana je panel-rasprava Kultura i ruralna područja o značaju kulture za identitet, društveni i gospodarski razvoj ruralnih područja.

ULOGA EKOMUZEJA U RAZVOJU LOKALNIH ZAJEDNICA – stručna ekskurzija (listopad)

U subotu, 13. listopada 2018., za sve sudionike skupa organizirana je stručna ekskurzija s ciljem upoznavanja primjerima dobre (eko)muzejske prakse na terenu. Tijekom izleta posjetili smo novoosnovani Muzej Radboa u Radoboju, upoznali se s kulturnom baštinom Lepoglave i djelovanjem udruge Ekomuzej Lepoglava te naposlijetku posjetili lokaciju Ekomuzeja Mura u Svetom Martinu na Muri.

STRUČNA EKSKURZIJA ,,TRI MUZEJA’’ i EKO-ETNO FLETNO (rujan)

Članovi udruge Ekomuzej Bistra i njihovi gosti (iz KUD-a Bistra i udruge Zlatno srce) odazvali su se pozivu kolega iz triju muzeja Hrvatskog zagorja i u subotu, prvoga dana mjeseca rujna krenuli na put kako bi pogledali stalne postave muzejskih zbirki u Muzeju Pregrade, Dvoru Veliki Tabor i Muzeju Staro selo Kumrovec. U Kumrovcu smo u okviru manifestacije Zagorska svadba održali i radionicu kinča od krep-papira.

DANI BISTRE (lipanj)

Na lipanjskoj manifestaciji Općine Bistra udruga je predstavila dva višegodišnja projekta.

Projekt Mapiranje krajolika Bistre predstavljen je u okviru događanja pod nazivom Digitalni zavičaj. Mario Šimunković, predsjednik udruge Proksima iz Jakovlja predstavio je posjetiteljima projekt digitalizacije i mapiranja baštine jakovljanskog i bistranskog kraja na temelju dugogodišnjeg istraživanja lokalne povijesti na tom području. Predstavljanje je popraćeno veoma zanimljivom izložbom Naši Amerikanci na kojoj je korišteno preko stotinu starih fotografija, dokumenata, pisama, razglednica, plakata i drugih vizualnih materijala koji prikazuju razloge iseljavanja i životne priče iseljenika u SAD-u.

Predstavljanje projekta Cinfra i kinč uključilo je promociju filma Bistranjski kraluš redatelja Mile Ostovića i izložbu o tradicijskom umijeću izrade nakita koju je priredila Barica Špoljar povodom kandidature za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Istoga dana održana je i kreativna radionica izrade tradicijskih ukrasa od krep-papira koju je vodila Edita Goluban, predsjednica udruge Zlatno srce.

ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP 15. SLOVENSKO-HRVATSKE PARALELE: NEMATERIJALNA BAŠTINA IZMEĐU PRAKSE I REGISTRA (svibanj)

Od 24. do 26. svibnja u Planinskom muzeju Mojstranodržan je znanstveno-stručni skup Hrvatskog etnološkog društva i Slovenskog etnološkog društva. U godini Europske kulturne baštine, 15. Slovensko – hrvatske paralele bile su posvećene temi nematerijalne baštine: njezinoj ulozi, nositeljima, interpretacijama i održivom korištenju. Klementina Batina je tim povodom održala izlaganje  Revitalizacija tradicijskih umijeća na području Bistre u kojem se osvrnula na dva nematerijalna fenomena – tradicijsko umijeće izrade vratnog nakita od staklenog zrnja i umijeće vuglenarenja.


GODIŠNJA SKUPŠTINA (ožujak)

Na godišnjoj skupštini udruge, održanoj 2. ožujka u Velikoj dvorani KC Bistra, javno je predstavljen i projekt udruge realiziran u 2017. godini, Mapiranje tradicije Bistre: hiže, staze i puti. Voditeljica projekta, dipl. arhitektica Marina Zajec izradila je interaktivnu kartu na kojoj su markirani svi elementi svjetovne i sakralne graditeljske baštine te nepokretan inventar graditeljskog nasljeđa (bunari, raspela, javni spomenici), tradicijski putovi i staze, vrijedna prirodna baština i značajni lokaliteti bistranskog kraja. Interaktivna karta implementirana je i dostupna na web stranici udruge. Na skupštini udruge predstavljeno je i idejno rješenje revitalizacije stare škole u Poljanici Bistranskoj arhitekta Lovre Bauera (Fabrikaarhitekti) koji je prijedlog moguće namjene napravio prema konceptu udruge Ekomuzej Bistra.

NOĆ MUZEJA 2018. (veljača)

Ovogodišnja tema Noći muzeja (Muzeji i sport) potaknula nas je na predstavljanje života i djelovanja Stjepana Grgaca – biciklističke legende rođene u Novakima Bistranskim. Predstavljanje je održano u Knjižnici HAZU uz sudjelovanje KUD-a Bistra koji su pokazali kako i s čime su se bistrani igrali kad su bili deca – posjetitelji su se okušali u hodanju na štulama i u vrtnji felgi od starih bicikala!

 VINCEKOVO U BISTRI, 20.1.2018. (siječanj)

Udruga je 2018. godinu započela veselim druženjem u klijeti Stanka Špoljara…onak kak se to v Bistri po starini dela.

  • fotogalerija