Udruga Ekomuzej Bistra

Dobro došli na stranicu UDRUGE EKOMUZEJ BISTRA!

Naslovnica

Udruga Ekomuzej Bistra zalaže se za trajno očuvanje i promociju civilizacijskih vrijednosti, kulture i identiteta bistranskog kraja.

Istraživanje i prezentacija sveukupne baštine temelji se na aktivnoj participaciji lokalnog stanovništva.

Krajnji cilj udruge je osnivanje baštinske institucije Ekomuzej Bistra.

Ekomuzej je instrument koji je zamišljen i oblikovan na način da njime zajednički upravljaju javna (lokalna) uprava i stanovništvo. Participacija uprave osigurava rad stručnjaka, omogućava sredstva rada i izvore financiranja; participacija lokalnog stanovništva ovisi o njihovim osobnim afinitetima, znanjima i individualnom pristupu.

George Henri Riviére, 1985.

Ekomuzej je baštinski projekt koji vodi zajednica kao potpora održivom razvoju.

Peter Davis, 2006.

Ekomuzej je institucija koja upravlja, proučava i iskorištava – znanstvenim, obrazovnim i općenito govoreći, kulturološkim sredstvima – cjelovito naslijeđe određene zajednice, uključujući cijeli prirodni ambijent i kulturni milieu, ekomuzej je tako nosilac općeg sudjelovanja u planiranju zajednice i njenog razvoja.

Tomislav Šola. 1990.

Ekomuzej je muzejska institucija koja poradi razvoja zajednice objedinjuje zaštitu, prezentaciju i interpretaciju kulturne i prirodne baštine koja je u posjedu te iste zajednice; ekomuzej predstavlja živući i radni okoliš na danom teritoriju te istraživanja koja su s njime povezana.

ICOM 2010.

Share: